Öeldakse ju ikka, et nälg on kõige parem kokk ja tühi kott ei seisa püsti, sellest tulenevadki igasugused head mõtted ja teod, mida küll kõike pole jõudnud siia veel üles märkida, kuid tasapisi töötan selle kallal ning loodetavasti on ühel heal päeval siin suurem kogus retsepte üles märgitud kui nendel pisikestel paberisedelitel, mis pidevalt kuskilt kokaraamatu või vihiku vahelt ära kaovad:)

13. detsember 2013

seakõrvad ja kaneelikuklid

seekord tuli pärmitaigen ideaalne välja, st et oleme üksteisega "sina" peale saanud ning kuna kogus tuli päris suur, siis tegin lõpuks ka kaneelikukleid, mitte ainult seakõrvu nagu algul plaanis oli.




Pärmitaigna retsept:

  • 1/2 l piima
  • 50g pärmi
  • 1 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  •  1 kg jahu
  • u75 g võid või margariini
Asetasin tükeldatud või piima sisse ning lasin piima mikrolaine ahjus soojaks (mitte tuliseks vaid leigeks, kus pärm ilusti sees sulaks, nii u 25 30 kraadi kanti vms). siis lisain suhkru soola ja pärmis ning segasin sooja piima niikaua kuni pärm oli lahustunud siis panin kogu kilo jahu sinna nõusse sisse ja hakkasin segama, kui enam segada ei saanud, siis sõtkusin käega ning lõpuks tegin palli panin plastkaussi köögirätiku peale ning taburetiga pliidi kõrvale kerkima, ühe korra vajutasin taigna veel alla ka ja panin siis uuesti kerkima nii u 2- 2,5 tundi vist kerkis.

Seakõrvad tegin niimoodi, et võtain mingi koguse tainast panin lauale ja rullisin veidi õhemaks siis aga lõikasin u 3 cm laiused ning u 10 cm pikkused ribad mille keskele tõmbasin noaga väikse salgu kust panin siis teise otsa läbi,(no nagu sõlme v keerdu teeks), siis panin õli sisse, mis oli potis juba kuumaks läinud ning vahepeal keerasin, et mõlemalt poolt oleks ilus ning võtsin vahukulbiga välja ja panin vaagnale, kus jahtudes raputasin peale tuhksuhkrut.

Kaneeli saia tegin järgmisels, võtsin ülejäänu taigna rullisin laual veidi laiali (aga mitte õhukeseks), lõikasin või tükikesi peale ja siis ajasin noaga nad veidi laiali panin kuhjaga suhkrut ning kaneeli, keerasi rulli siis lõikasin tükid ning panin pannile surusin veidi laili ka et ilusad oleksid, asin veidi kerkida veel panni peal ning siis ahju küpsema 180 kraadi juurde.