Öeldakse ju ikka, et nälg on kõige parem kokk ja tühi kott ei seisa püsti, sellest tulenevadki igasugused head mõtted ja teod, mida küll kõike pole jõudnud siia veel üles märkida, kuid tasapisi töötan selle kallal ning loodetavasti on ühel heal päeval siin suurem kogus retsepte üles märgitud kui nendel pisikestel paberisedelitel, mis pidevalt kuskilt kokaraamatu või vihiku vahelt ära kaovad:)

28. november 2013

Pisarakook

 Pisarakoogil ehk Sidruni koogil on üks põhjus ka miks teda niimoodi kutsutakse, nimelt kui lähemlat vaadata, siis besee peal on sellised nagu pisara taolised väikesed nired, mis peaksid minu arusaamist mööda tekkima suhkrusulamisest ahjus vist, no kook nagu higistaks siis või nii.:D



Põhi:
  • 100g võid
  • 2 1/2 jahu
  • 2 spl suhkrut
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 spl vett
Täidis:
  • 1 1/2 dl vett
  • 1 1/2 dl suhkrut
  • 2 spl jahu
  • 25g võid
  • 1 sidruni mahl ning riivitud koor
  • 4 munkollast 
Besee:
  • 4 munavalget
  • 1 1/2 dl suhkrut

Toasoe või segada ülejäänud ainetega, lisada vesi, segada ühtlaseks ning asetada paberiga kaetud lahtikäivasse vormi (24cm läbimõõt oli minul), aja tainas ilusti laiali(u 2-3 cm servadest üles ka) ja pane 15 min külma. Hiljem torka augud kahvliga taina põhja ja küpseta u 15 min. 200c ahjus alumisel siinil. Pane kõik täidise ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades kuni pakseneb ning hakkab õrnalt mullitama, siis võta ja vala vormi. vahusta erldi nõua munavalget ja kui need on piisavalt vahus, lisa vähehaaval suhkur, vahusta eel veidi ning pane samuti koogile ning ahju u 10 min. küpsema või siis niikauaks kuni besee pealt õrnalt pruunikas on juba.