Öeldakse ju ikka, et nälg on kõige parem kokk ja tühi kott ei seisa püsti, sellest tulenevadki igasugused head mõtted ja teod, mida küll kõike pole jõudnud siia veel üles märkida, kuid tasapisi töötan selle kallal ning loodetavasti on ühel heal päeval siin suurem kogus retsepte üles märgitud kui nendel pisikestel paberisedelitel, mis pidevalt kuskilt kokaraamatu või vihiku vahelt ära kaovad:)

9. november 2013

Trühvli tort

tegin isadepäevaks ühe korraliku vana aja trühvli tordi, võikreemist ja roosidega. Retsepti leidsin Toidutare.ee-st




Põhi:
  • 100 g võid
  • 1,5 dl suhkrut
  • 3 muna
  • 3 spl kakaod (seda tavalist eestimaist vilma vähese sisaldusega kakao, vanasti oli nimeks meie mark)
  • 2 spl konjakit (mul konjakit polnud panin viskit, väga hea maitse andis, vähemalt Jim Beam'i viski)
  • 1 dl piima
  • 3 dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
Immutamiseks:
  • 2spl konjakit  
  • 2 spl vett
Trühvli puru:
  • 2 spl kakaod
  • 1 dl tuhksuhkrut
  • 4 tl külma vett 
Võikreem:
  • 300 g võid (tavalist võid, mul oli saaremaa) 
  • 300 g tuhksuhkrut
  • 1,5 spl sidrunimahla
  • 3 spl kakaopulbrit
  • toiduvärve, lillede ja lehteda tegemiseks
Kaunistused sokolaadist:
  • 50g  tumedat küpsetus šokolaadi
Valmistamine:

Vahusta toasoe või suhkruga heledaks, lisa ükshaaval munad ning sega massi peale iga muna lisamist korralikult, lisa konjak. Sega omavahel jahu, kakao, küpsetuspulber, ning lisa pool kuivainetest valmisolevale massile, siis lisa piim, sega korralikult läbi ning siis lisa ülejäänud kuivainemass, sega korralikult, vala 24cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ning pane eelsoojendatud ahju 175c juurde u 35 minutiks, kui hambatikuga torgates jääb tikk kuivaks on valmis, siis tõsta restile või jäta ahju jahtuma. Ideaalne oleks eelmine päev põhi valmis teha.
Võikreemi jaoks vahustan omavahel toasooja või ning tuhksuhkru , lisan sidrunimahla(pressisin sidrunist), vahustan veel veidi ning siis tõstan 2 spl lilleõite jaoks ja 1 spl lehtede jaoks kõrvale,(eraldi nõudesse, sest toiduvärvi lisamisel, tegin yhe massi roheliseks ja teise roosaks). Lisan kakao ning segan segamini, ühtlaseks massiks.
Lahjendan seejärel konjaki veega ning kuna olen põhja juba kolmeks lõiganud siis kannan pintsliga konjakit põhjale, siis lisan võikreemi, ajan ilusti laiali(pane ikka rohkelt kreemi, mitte õhukest kihti) silun tasaseks,panen järgmise kihi, immutan ja jälle kreem ning viimane kiht, immutan ja taas kreem ning lisan seda ka külgedele, silun nii pealt kui külgedelt ühtlaseks enamvähem siledaks.

Valmistan trühvlipuru, selleks segan omavahel tuhksuhkru ning kakao, siis lisan 4 tl külma vett ning hakkan näppima (mina tegin kahvliga hakkides), niikaua kuni tekib tumepruun teraline mass, siis kannan seda koogile ning külgedele, ning kõige lõpuks lisan veidi punast toiduvärvi suuremal valgele võikreemimassile ja teisele rohelist(minul polnud, panin hästi vähe sinist ning kollas toiduvärvi), segsin massid ilusti ära panin pressi sisse, ning valmistasin lilleõied ning lehed, ennemalt olin valmis teinud sokolaadist kaunistused, milleks panin sokolaaditükid väikesesse savikaussi ning tõstsin pliidiservle, kus kuumusega sulas ilusti ära, aga võib teha ka vesivannil, siis kahvliga niristades tegin küpsetuspaberil igasugseid kujuneid, küpsetuspaber asus lõikelaual et oleks kõva pind millega külmikusse panna, kui kujundid valmis panin 15 min külma, ning kui lilled ja lehed joonistatud olid siis võtsin kylmikust kujundid, eemaldasin ettevaatlikult paberilt, ning panin tordile, oligi valmis:)