Öeldakse ju ikka, et nälg on kõige parem kokk ja tühi kott ei seisa püsti, sellest tulenevadki igasugused head mõtted ja teod, mida küll kõike pole jõudnud siia veel üles märkida, kuid tasapisi töötan selle kallal ning loodetavasti on ühel heal päeval siin suurem kogus retsepte üles märgitud kui nendel pisikestel paberisedelitel, mis pidevalt kuskilt kokaraamatu või vihiku vahelt ära kaovad:)

8. mai 2014

Tuuletaskud

Tuuletaskuid proovisin teha esimest korda ja üllataval kombel olid need ääretult lihtsad, kuigi olin alati arvanud et neid teha on meeletult raske. tegime siis täidiseks seekord nii soolast kui magusat:)




Koostis:
  • 3 dl vett
  • 75- 100 g või
  • 0,5 tl soola
  • 180 g jahu
  • 4 muna
Vesi tuleb potis keema lasta koos või ja soolaga, seejärel tõstan tulelt ja lisan korraga kogu jahu, segan tugevalt ühtlaseks massiks ja pidevalt segades tuleb kuumutada, kuniks tainas poti küljest lahti lööb ja tekib selline ühtlane, nagu kleepuv pall, poti keskele. Seejärel tuleb lasta taignal jahtuda ja kui tainas on juba jahtunud, katsu käega hea oleks kui on parajalt soe, mitte tuline, siis tuleb lisada ühe kaupa munad ja iga muna järel tuleb korralikult segada kuniks tainas on jälle ühtlane taina moodi, mitte selline limane ja tükiline. Siis asetan taigna tordipritsi sisse ja selle kaudu teen küpsetuspaberile endale sobiva kuju ja suurusega, ribad või kettad vms. Tuleb arvestada, et ahjus küpsedes lähevad nad vähemalt 2x nii suureks kui algul keedutainast pannile pritsid. Seejärel tuleb asetada eelsoojendatud ahju 210-220 kraadi juurde 10-15 minutiks ning seejärel tuleb kuumust alandada 200 kraadini ja hoida veel 10-15 min, kui valmis ära torma kohe ahjust plaati välja võtma ja tuuletaskuid vaagnale asetama, sedasi võivad nad sisse vajuda ja ei jää õhulised, tee ahjuuks lahti ja lase pannil veel mõned minutid siinil olla, seejärel võid tuuletaskud välja võtta.

Soolane täidis:
  • 1 konserv(110g vist oli) tursamaksa 
  • majoneesi
  • 1 sibul
  • maitseaineid, kui vaja
  • 1-2 keedumuna
sibul tükelda peeneks, lisa kahvliga purustatud tursamaks(ilma õlita) ja muna ning majonees, sega ühtlaskes, kui on soovi võid tunde järgi midagi veel lisada. Seejärel lõika tuuletasku pealt natuke lõhki aseta täidis sisse ja pane see tükike peale tagasi mille ära võtsid.

Magus täidis:
  • 2 dl vahukoort
  • 1 pakk kohupiima
  • maitseained
vahusta vahukoor suhkruga ja lisa kohupiim, vahusta veel veidi ja lisa vaniljesuhkur, seejärel lõika tuuletasku pooleks pane täidis ja lõigatud tükike peale tagasi. Kuna meie peres on maiad lapsed, siis täidisega nad ei koonerdanud nagu ka pildilt näha..:D