Öeldakse ju ikka, et nälg on kõige parem kokk ja tühi kott ei seisa püsti, sellest tulenevadki igasugused head mõtted ja teod, mida küll kõike pole jõudnud siia veel üles märkida, kuid tasapisi töötan selle kallal ning loodetavasti on ühel heal päeval siin suurem kogus retsepte üles märgitud kui nendel pisikestel paberisedelitel, mis pidevalt kuskilt kokaraamatu või vihiku vahelt ära kaovad:)

14. jaanuar 2014

Baguette'd

Tegin kolme sorti Baguette'sid (prantsuse leib ehk sai), esiteks tavalise, siis singi juustuga ja maitserohelisega ning lõpuks sulajuustu ja maitserohelisega. Taigna sõtkumise lasin ära teha masinal kuna ise lihtsalt ei suudaks nii kvaliteetselt ja pikalt seda tainast sõtkuda (ajaliselt kokku 45 min), toimus siis tegevus järgmiselt, et kõigepealt panin kõik asjad masinasse ja hakkas segamine ning sõtkumine, siis kergitus, siis uuesti sõtkumine, uus kergitus, veelkord lühikest aega sõtkumine ning siis võtsin taigna masinast välja panin kaussi, rätiku peale ning lõõri juurde lõpukergitust tegema, mis kestis u tunnikese. Saiad tulid hiilgavad välja, maitse on ideaalne, eriti head on soojalt, aga kui jääb miskit üle, siis ka järgmine päev hommikukohvi või -tee kõrvale on väga head:)





 Koostis:
  • 180 ml vett (toasooja)
  • 220 ml piima (soov. toasoe)
  • 15 g võid (sulatatud)
  • 2 tl soola
  • 3 spl suhkrut
  • 600 g jahu
  • 1,5 tl kuivpärmi (võib panna ka 1,5 tl tavalist pärmi, olen mõlemiga proovinud)
Täidis:
  • peeneks tükeldatud maitserohelist(tilli, peterselli, basiilikut, suvel murulauku jne)
  • 200 g sulajuustu (ei pea olema originaal, mul oli kukeseentega)
  • sinki (tunde järgi, nii palju kui ise arvad, et maitseks ja täidiseks sobib)
  • juustu (tavalist, kas riivitud või viilutatud, pole oluline, asetada tuleb singi alla)
Selle koostise ja teguviisiga sain kolm u 30 cm(mu ahjupann on nii suur) pikkust baguette't. Täpsemalt jagasin taigna kolmeks kui see oli ära kerkinud, veidi venitasin seda, piklikuks ja veidi laiemaks siis panin vahele vastavaid aineid mida soovisin, asetasin keskele sulajuustu ja tükeldatud sellerti ja tilli  siis tõstsin paremapoolse serva üle juustu ja maitserohelise ning vasakpoolse serva samamoodi, no põhimõtteliselt jagasin venitatud  tainariba kolmeks osaks keskele panin endale sobiva koostisse ning siis tõstsin servad keskmisest osast üle veidi rullisin kätega jahuse laua peal ümaramaks (pilikumaks) ja asetasin pannile noaga tegin väikesed sisselõiked ja oligi kõik, teistega toimisin samamoodi, ainult et ühe tegin originaali(ilma igasuguste asjadeta) ja teisele panin vagele peeneks tükeldatud singi, juustu ja maitserohelised, toimisin samamoodi, siis asetasin panni eelkuumutatud ahju 220 kraadi juurde mille keerasin 5 min möödudes 180c, siis lasin veel küpseda 20 min kuniks pealt ilus kuldpruun sai, võtsin välja ja määrisin pealt veidikene võiga. lase jahtuda ja naudi maitset:)