Öeldakse ju ikka, et nälg on kõige parem kokk ja tühi kott ei seisa püsti, sellest tulenevadki igasugused head mõtted ja teod, mida küll kõike pole jõudnud siia veel üles märkida, kuid tasapisi töötan selle kallal ning loodetavasti on ühel heal päeval siin suurem kogus retsepte üles märgitud kui nendel pisikestel paberisedelitel, mis pidevalt kuskilt kokaraamatu või vihiku vahelt ära kaovad:)

11. jaanuar 2014

Üleküpsetatud jäätisetort

Kunagi ammu, kooliajal, sai tehtud käsitöö kokanduse tunnis üleküpsetatud jäätisetorti, väga hea maitsega oli, vähemalt nii oli meelde jäänud, nüüd proovisin uuesti teha ja tõesti, ma olin ikka reaalselt unustanud, kui hea see tegelikult oli ja on..:D







Põhi:

  • 2 muna
  • 3 spl suhkrut 
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 3 spl jahu
  • natuke soola või sidrunihapet
 Täide:
  • 3 munavalget
  • 150 g suhkrut
  • 500 g jäätist (soovitavalt vanilje, aga võib ka olla muu maitsega, oma valik)
Vahustasin oma kaks munavalget eraldi kausis tugevaks vahuks, vähese soolaga (läheb paremini vahtu, soola või sidrunihappega), siis lisasin ühe kaupa munakollased ,vahustades edasi lisasin vähehaaval suhkru ja kõige lõpuks raputasin peale jahu kuhu oli segatud ka küpsetuspulber, segasin mõne liigutusega alt ülespoole ja asetasin 20cm läbimõõduga, lahtikäivasse vormi, mis oli kaetud küpsetuspaberiga ning panin eelkuumutatud ahju 180 c juurde küpsema u 15 min(minu ahjus vähemalt küpses selle ajaga). Võtsin siis välja, kui valmis oli, vormi ümbert ära ja lasin veidi jahtuda u 10 min siis panin keskele jäätise, ise tead kas kuubikud, kettad või tõmbad jäätise lusikaga, oleneb mis sorti jäätis sul on (karp, tuutu, potska), servadesse jätsin igatahes u 1 cm jagu puhast koogipinda, sest sinna asetasin siis munavalgevahu,millega katsin terve jäätise ja koogi pinna, ühtegi paljast kohta ei tohi jääda, muidu sulab jäätis ahjus ära, terve pind peab olema ilusti munavalgevahuga kaetud. Jäätis peab olema täiesti jääkülm, ei tasu ennem välja külmikust võtta, kui hakkad teda kohe koogile panema. siis kui munavalgevaht on ilusti koogile pandud aseta kook ahju u 3-4 min ahju, mis on eelkuumutatud 230c kraadini ja ainult ülevalt küpsetus reziimiga, välja võta siis, kui on ilusti pruunikaks läinud munavalgevaht. Serveeri koheselt, no ehk kannatab ka u 10- 15 min oodata, kauem küll mitte, siis hakkab jäätis ikkagist sulama.


15 min möödudes