Öeldakse ju ikka, et nälg on kõige parem kokk ja tühi kott ei seisa püsti, sellest tulenevadki igasugused head mõtted ja teod, mida küll kõike pole jõudnud siia veel üles märkida, kuid tasapisi töötan selle kallal ning loodetavasti on ühel heal päeval siin suurem kogus retsepte üles märgitud kui nendel pisikestel paberisedelitel, mis pidevalt kuskilt kokaraamatu või vihiku vahelt ära kaovad:)

8. märts 2014

Sai

Hõrk ja pehme, krõbeda koorikuga, soojalt, just ahjust võetud ja parajalt paks viil koos sulava võiga, on tõeliselt hea maitseelamus, mis viib keele alla.








Koostis:
  • 300 ml vett
  • 50 g võid (sulatatud)
  • 500 g jahu
  • 10 g soola 
  • 10 g suhkrut
  • 1,5 tl pärmi (kuivpärm on soovitatav aga olen teinud ka tavalise pärmiga, siis tuleb pärm enne tilgakese sooja vee või piimaga ära sulatada)
Kuna mina ei ole eriline sõtkuja inimene ning ma tõesti leian, et 30 min sõtkumist on  kätele liig mis liig siis ma teen seda küpsetusmasinaga, aga muidugi kellel tahtmist on võib ka käsitsi vorpida ja siis panna kuskile vormi või teha pätsi kujuga ja ahju küpsema.
Koostisained tuleb panna samas järjekorras masinasse või siis kaussi, segada ja sõtkuda kõvasti, siis kergitada, jälle sõtkuda ning uuesti kergitada ja korra veel veidi sõtkuda ning siis lõpu kergitus ja küpsema, masinaga pole probleemi see küpsetab ise, vali suure pätsi küpsetus, kolmas aste pruunisust ning programm 1 ja käima, aga ahjus keskmisel siinil ligi tund aega ja 220c juures, kuni sai on saanud kuldpruuni välimus ja siis 180 kraadi juures veel u. 10 min. Hiljem määrin saia veidi võiga ja panen pärast kilekotti ilusti, siis ei lähe kõvaks ja samas koorik jääb krõbe:)