pärmitaigna retsepti leidsin sellisest vanast raamatust nagu seda on Ida Savi "saiad pirukad koogid" mina tegin taigna ilma eelkergituseta ja siiani on hästi välja tulnud:)
Koostis:
- 1/2 l piima või piima vee segu
- 20 g pärmi
- 1 spl suhkrut
- 1 tl soola
- 100 g margariini või võid
- 900 g jahu
- 1 muna
Tee piim toasoojaks , mitte mingil juhul ei tohi olla kuum, pigem olgu jahedam, muidu ei kerki tainas. Lisa tassis suhkruga vedeldunud pärm, siis maitseained,lahtiklopitud muna, jahu ning sulatatud või(mis peab olema muidugi eelnevalt jahtunud ka ikka), siis sõtku tainast seni kuni ta käte ja kausi küljest lahti tuleb, võid vähehaaval ka jahu juurde puistata, siis kui sulle tundub et on valmis siis puista peale vähe jahu ning kata puhta rätikuga ja pane sooja kohta kerkima. kui kõik on õigesti tehtud siis peaks tainas vähemalt kahekordseks kerkima, ning ei ole kleepuv veniv mass. Tainast võib 1-2 korda alla ka vajutada sõrmega kerkimise ajal, siis kerkib see uuesti, nii väljub üleliigne süsihappegaas tainast ning tainas jääb õhulisem.